Waarom is medicatie nodig bij MS?
Bijgewerkt op: 27 apr. 2022

Waarom is medicatie nodig bij MS?
Een chronische ziekte is een ziekte waarvan je nooit helemaal afkomt, wat je wel kunt doen is de ziekte ‘remmen’. Je vertraagt de ziekte als het ware.
Ziektes zoals:
· MS
· Reuma
· Astma
· COPD
· Diabetes
· Hart- en vaatziekten
Keuzestress
Het moment dat ik met de medicijnen kan beginnen komt al dichterbij, ik kijk uit naar het moment dat de MS- verpleegkundige belt met de uitslag van m’n laatste bloedtest. Dit is opgestuurd naar Duitsland en word getest op het JC- virus.
Het JC- virus is een human polyomaviridae virus. Drager zijn van dit virus betekent niet dat je hier erg in zult hebben. 80% van de mensen wereldwijd draagt dit bij zich zonder hier iets van te merken.
Wanneer je JC-positief bent kun je geen Tysabri® gebruiken , wat anders wel kan worden voorgeschreven bij MS.
Wat is Tysabri®
De werkzame stof van Tysabri® is Natalizumab. Dit hecht zich aan ontstekingscellen waardoor ze niet door de bloed-hersenbarrière kunnen dringen.
Elke 4 weken wordt Tysabri® via het infuus toegediend. Je zult dan voor een dagopname naar het ziekenhuis gaan.
Tweede en eerstelijns medicatie
Wanneer het (eindelijk) zo ver is dat ik ga starten met medicatie is dat met tweedelijns-medicatie.
Meestal wordt er gestart met eerstelijns. Wanneer dit niet voldoende blijkt te zijn omdat er nieuwe schubs plaatsvinden word er overgegaan op tweedelijns.
Op mijn laatste MRI (met een tussentijd van 6 maanden) zijn nieuwe ‘plekjes’ (littekenweefsel) te zien. Mede hierdoor is in overleg met het VU gekozen om te starten met tweedelijns- medicatie.
Naast Tysabri® kan ik ook nog kiezen voor Ocrevus®. De werkzame stof van Ocrevus® is Ocrelizumab. Dit hecht zich aan bepaalde B- cellen (de cellen die de bescherming laag rondom de zenuwen aantasten) en verwijderd deze,.
Twee keer per jaar word Ocrevus® via het infuus toegediend. Je zult dan voor een dag opname naar het ziekenhuis gaan.
Het is dus even 1 á 2 weken wachten tot de uitslag van de JC- bloedtest binnen komt.
Keep you posted!

Bronnen:
mens-en-gezondheid.infonu.nl