top of page

Shit, een terugvalDit vind ik wel echt lastig van MS, je weet niet hoe het er morgen voorstaat. Of eigenlijk het volgende dagdeel. De afgelopen maanden ben ik in revalidatie geweest. Hier heb ik onder andere geleerd om mijn energie te verdelen, Tijdens de ergotherapie was dit een belangrijk onderwerp. Ook het kijken naar aanpassingen. Oké, ik kan niet alles meer. Maar er is nog heel veel wat ik wel kan. En wil.


Op dit moment heb ik een terugval. Het lopen gaat weer slechter. Mijn evenwicht laat te wensen over. Tijdens de fysiotherapie is dit ook te sprake gekomen. Wat mij hielp waren de woorden van mijn fysiotherapeut. Tijdens de fysio versterk je je spieren en verbeter je je conditie. Dit is extra belangrijk om een terugval op te kunnen vangen.


Werken in een schoonheidssalon lukt op dit moment niet. Mijn benen doen niet altijd meer wat ik wil. Autorijden is dus voorlopig over.

Als je dan thuis komt te zitten word je wereldje wel erg klein. Ik vind het heerlijk om uit eten te gaan met vrienden, leuke dingen doen, lekker er op uit met het gezin. Dat is nu wel even aanpassen.


Gaan we erop uit? Rolstoel mee.

Gaat er ergens veel geluid zijn? Oordopjes mee.

Gaat dit uitje mij veel energie kosten? Rust plannen.


Het is voor mij niet vanzelfsprekend om te plannen. Een jaar of 8 geleden is de diagnose ADD gesteld. Dat heeft een hoop verklaard.

Zo snap ik nu beter waar mijn hyperfocus vandaan komt, of waarom het me niet lukt te concentreren op andere momenten.

Wat ook wel typerend is; ik laat standaard wel iets liggen als ik op bezoek ga.

Dat heeft al verschillende ritjes terug opgeleverd.


Het is nu nog belangrijker om te plannen. Ooit heb ik eens gelezen over de 'lepelmethode'.

deze metode is bedacht door Christine Miserandino in 2003. Nadat haar werd gevraagd hoe ze om kon gaan met haar lupus (auto-immuun ziekte).

Tijdens een etentje pakte ze de lepels van tafel. Elke lepel staat voor een activiteit gedurende de dag. Je begint de dag met een bepaald aantal llepels. Deze moet je verdelen over de dag. Wanneer ze op zijn verergeren je klachten en ga je over grenzen.


Hoe moeilijk het ook is om te doseren en te voelen hoe je je voelt, zo moeilijk is het ook voor je omgeving om dat aan te voelen. Geef daarom aan het het met je gaat en hoe je je voelt.

Bronnen:

msdebaas.nl

15 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page