top of page

10 triggers bij ms

Bijgewerkt op: 3 mei 2022

Wat zorgt nou voor verergering bij ms? Zijn er dingen om bij te dragen aan een stabieler beeld?

Allereerst in ons achterhoofd houdend dat geen twee personen hetzelfde zijn. Zo ook hoe ms zich uit bij iemand.

Hieronder ga ik verder in op de triggers bij ms. Ze kunnen nieuwe klachten veroorzaken of oude klachten weer erger laten worden.

Door de wetenschap word nog steeds onderzocht welke factoren invloed kunnen hebben op het verergeren van klachten.

Welke 10 triggers bij MS kunnen klachten verergeren:


  1. Stress

  2. Prikkels

  3. Medicatiegebruik

  4. Plotseling stoppen met medicijnen

  5. Ziekte

  6. Warmte

  7. gebrek aan vitamine

  8. Roken

  9. Slechte eetgewoonte

  10. Teveel vragen van jezelf



#1 - Stress

Iedereen weet dat stress een slechte factor is in het leven. En dat geldt extra voor mensen met ms. Dit kan er namelijk voor zorgen dat klachten verergeren.

Wanneer je langere tijd onder stress staat gaat je lichaam hormonen aanmaken. O.a. cortisol en adrenaline. Dit zorgt ervoor dat de hartslag omhoog gaat, ook heeft cortisol een rol bij de spijsvertering, het slaap/ waak-ritme en het afweersysteem.

Vooral dit laatste is toch wel erg belangrijk bij Multiple sclerose, aangezien ontstekingen kunnen zorgen voor verergering van klachten.


Wat bezorgt jou stress? Stress is niet altijd geheel te vermijden. Toch kun je best wat invloed uitoefenen hoe hiermee om te gaan. Kijk naar wat voor jou helpend is.

Ga lekker naar buiten, pak een terrasje, spreek weer eens af met die oude vriend.


#2 - Prikkels

Wanneer er veel tegelijkertijd om je heen gebeurt kun je soms het overzicht kwijtraken. Je kunt je niet meer focussen op één ding. Zo lukt het mij soms niet om zoiets simpels te doen als boodschappen. Een hele maaltijd bij elkaar zoeken is moeilijk. Ik heb zelfs gehad dat ik voor het schap met kaas stond en ik geen keuze kon maken. Het was druk in de winkel en er waren zo veel soorten, en verschillende mensen met verschillende voorkeuren. En dan zijn de prijzen ook nog allemaal verschillend. Mijn 6 jarige riep me ook nog vanuit voorin de winkel. Het lukte me gewoon niet. Nu ik rustig op de bank zit kan ik het me bijna niet voorstellen, het is KAAS.

Maar toch als ik dan in een winkel sta vol mensen, dan scheiden mijn hersenen er gewoon mee uit. Bekijk het maar..later…

Het is een bekende klacht bij ms, maar ik heb ook ADD. Een soort pretpakket waar ik niet om heb gevraagd. Aan de ene kant prettig, ik weet niet beter dan maniertjes bedenken hoe hiermee om te gaan.


#3 - Medicatiegebruik

De werking van verschillende soorten medicijnen bij elkaar kan de werking beïnvloeden. Overleg altijd met je neuroloog of apotheek of je het juiste gebruikt, ook vrij te verkrijgen supplementen kunnen invloed hebben op je huidige medicatie.

Hier bedoel ik ook alternatieve geneeswijzen onder. Niet overal is evenveel onderzoek naar gedaan en soms gelden hier ook contra-indicaties voor.


#4 - Plotseling stoppen met medicatie

Het is niet aan te raden om plotseling te stoppen met medicijnen, en zeker niet zonder overleg. Je kunt last krijgen van zogenoemde ontwenningsverschijnselen. Je kunt last krijgen van

Het is niet aan te raden om plotseling te stoppen, en zeker niet zonder overleg. Je kunt last krijgen van zogenoemde ontwenningsverschijnselen. Je kunt last krijgen van:


slaapstoornissen, maag-darmklachten, griepachtige klachten, zoals transpireren, hoofdpijn, rillingen en een algemeen ziektegevoel, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, traagheid, angsten, opwinding en prikkelbaarheid.

Daarom is het belang van medische begeleiding zo groot.

Niet alleen lichamelijk maar ook psychisch kan het een grote impact zijn. Neem dit ook mee in je overwegingen om tot een weloverwogen beslissing te komen.


#5 - Ziekte

Infecties zijn funest bij multiple sclerose. Wanneer je een urineweginfectie, longontsteking of iets als keelontsteking oploopt, is de kans groter op een terugval.

Tijdens een griep met hoge koorts bestaat de mogelijkheid dat (oude) klachten bij ms weer opspelen. Daardoor sta ik eigenlijk wel meer open voor vaccins. We hebben natuurlijk covid, waarvoor een 3r vaccin misschien wel slim is. Al heb ik corona gehad, en had dit liever niet in een heftigere vorm gehad.

Onderzoekers schatten dat 27% van de ms terugvallen gebeuren door een ontstekingen in de voorafgaande weken.

Dan ga je toch ook nadenken over een vaccin tegen griep, why not?


#6 - Warmte

Iedereen ervaart warmte anders. Warmte- intolerantie is letterlijk een ding. Ikzelf hou wel van wat warmte. Maar ook niet té. En dat is misschien maar goed ook, hoge temperaturen kunnen namelijk klachten verergeren.

Tijdens verhitting van het lichaam worden prikkels minder snel doorgegeven.

Zo kunnen de benen slomer gaan voelen, Ook in de armen kan een krachteloos gevoel ontstaan.

Na een periode uit de warmte zijn trekt dit dan wel weer bij.

Maar dit kan getriggerd worden door zitten in de zon, sauna’s of zwemmen in te warm water.


#7 - Vitamine D

Er is een studie geweest waarin word aangetoond dat het risico op een aanval 42% toeneemt bij een te laag vitamine D gehalte. Dit laat wel zien hoe groot het belang van vitamine D kan zijn bij ms. Maar wat is dat nou, vitamine D?

Vitamine D is de verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen. Eén daarvan is vitamine D3 (colecalciferol). Dit is de grondstof voor het hormoon 1,25-dihydroxyvitamine D (calcitriol), een belangrijk hormoon met onder meer een ontstekingsremmende werking.

Ook zorgt vitamine D voor een andere, algemenere rol bij heel wat biologische processen in het lichaam, zodat je je kunt aanpassen aan invloeden waaraan je wordt blootgesteld. Vitamine D wordt namelijk omgezet in een molecule die wat de functie en effecten betreft erg lijkt op de middelen als prednison en geslachtshormonen”.

*leuk feitje: mensen die dicht bij de evenaar wonen hebben een verlaagde kans op ms. Dit vanwege meer zon die zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

*conclusie': ik pak m’n spullen en vertrek naar de evenaar 😉

Tip: voor meer informatie over vitamine D

https://www.ikgeloofinbeterschap.nl/informatiebronnen#:~:text=kip%20en%20vlees.-,vitamine%20D,-Vitamine%20D%20is

#8 - Roken

Heel cliché, ik weet het, roken is niet goed. Doe het niet.

Dat gezegd hebbende, ik doe dit zelf wel. Daar komt op een dag verandering in.

Er zitten verschillende schadelijke stoffen in sigaretten(rook) zoals: teer, nicotine en koolmonoxide. Klinkt al niet ál te feestelijk, toch? Het laat mij in ieder geval nog eens achter mijn oren krabben.


#9 - Verkeerd voedsel

Zoek op het internet naar het woord ‘voedsel’ en je vindt duizenden hits. Zoek naar gezond voedsel en hup, er komen nog eens duizenden bij.

Het lastige van het zoeken naar informatie vind ik toch wel de tegenstrijdheden die je tegenkomt.

Uiteindelijk is het denk ik een kwestie van gezond verstand. Baat het niet schaad het niet gaat alleen op als je je boerenverstand gebruikt. Probeer te focussen op wat je lichaam je laat zien. Er zijn een hoop tekenen waardoor je lichaam niet meer optimaal kan werken.

Door middel van een gevarieerd voedingspatroon kun je zelf ook hoop doen om je gezondheid zo optimaal te laten werken.


#10 - Teveel van jezelf vragen

Soms duurt het even, maar uiteindelijk voel je wel dat je jezelf overvraagt hebt. Wanneer je langere tijd maar energie kwijt bent dan dat je energie krijgt van dingen die je leuk vindt ontstaat er een disbalans. Ik ben er nooit erg goed in geweest. Het is een beetje alles of niks bij mij. Wat ik ondertussen wel al meer ga merken aan mijn lijf dat het te veel is. Soms is het je grenzen opzoeken en erachter komen dat je te ver bent gegaan. Ach ja, (letterlijk) al vallende leert men.


Dus samengevat, er is een hoop te leren over je gezondheid en hoe deze in balans te houden.












Bronnen:

https://www.ms-vlaanderen.be/

https://msweb.nl/

https://www.vumc.nl/










33 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page