top of page

vitamines

Vitamine K

Vitamine K is een vet oplosbare vitamine, er wordt een onderscheid gemaakt tussen vitamine K1, ook wel bekend als ‘Phylloquion’  en vitamine K2 ‘Menaquinonen’. Vitamine K is belangrijk voor de botstofwisseling, dat is vaak belangrijk voor pasgeboren kinderen onder de 3 maanden, omdat zijzelf nog niet in staat zijn om deze vitamine aan te maken. Vitamine K kan door het lichaam zelf worden aangemaakt door bepaalde bacteriën in de dikke darm.


De belangrijkste voordeel van vitamine K is dat het helpt bij de aanmaak van een proteïne, dat ‘Protrombine’ wordt genoemd. Deze stof zorgt voor de bloedstolling , zonder vitamine K is het risico groter op inwendige bloedingen en slechtere wondgenezing.


In welke voeding zit vitamine K?

Vitamine K wordt gemaakt door de bacteriën in de darm. Deze hoeveelheden zijn vaak niet voldoende en hierdoor moet deze vitamine voor de rest uit de voeding gehaald worden.


Vitamine K1 wordt gevonden in groene bladgroenten, zoals Spinazie, Andijvie en Broccoli. Vitamine K1 kan ook in kleinere hoeveelheden gevonden worden in zuivel en brood.


Vitamine K2 wordt voornamelijk gevonden in; Kaas, eieren, kip en vlees.

green-gea853f4b9_1280.jpg

vitamine D

Vitamine D is een vet- oplosbare vitamine, dat belangrijk is voor sterke botten, gezonde tanden en helpt bij de opname van de mineralen calcium en fosfor. Vitamine D helpt tevens bij een goede weerstand en een goede werking van de spieren.


Vitamine D stabiliseert het calcium gehalte in het bloed zodat spieren en zenuwen normaal hun werk kunnen blijven doen. Als het calciumgehalte daalt in het lichaam, dan wordt er Vitamine D in de bloedomloop gebracht, waardoor er verschillende processen in werking worden gebracht om het calcium tekort weer aan te vullen.


In welke voeding zit vitamine D?

Vitamine D komt eigenlijk alleen maar voor in dierlijke voeding en wordt vaak in margarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Een natuurlijke bron zijn vette vissoorten zoals paling, zalm en makreel. In veel vlees zit vitamine D, maar die is meestal maar 10% tot 15% van de dagelijkse behoefte per 100 gr.


De allerbelangrijkste bron van vitamine D komt uit zonlicht, het volwassen lichaam is zelf in staat om via de huid vitamine D aan te maken door de blootstelling van UV stralen.

Rond de evenaar komt er veel minder MS voor dan landen die verder verwijderd zijn van de evenaar. De hoeveelheid vitamine D is zo’n 100 keer hoger in zonnige gebieden.


Hoeveel vitamine D is er nodig?

De benodigde hoeveelheid vitamine D hangt van een aantal factoren af, voornamelijk de leeftijd en levensstijl:


Een dagelijkse inname van 10 microgram vitamine D wordt aangeraden voor:


 • Kinderen tot 4 jaar.

 • Mensen van 4 tot en met 50 met een donkere huidskleur of die weinig buiten komen.

 • Mensen die vaak ‘bedekt’ naar buiten gaan.

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

 • Vrouwen vanaf 50 jaar, die voldoende buiten komen.

 • Mannen vanaf 70 jaar, die voldoende buiten komen.Een dagelijkse inname van 20 microgram vitamine D wordt aangeraden voor: • Senioren met een donkere huidskleur.

 • Mensen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen.

 • Mensen die osteoporose hebben.

 • Mensen met een verhoogde kans op MS.


De maximale veilige dosering van Vitamine D wordt vastgesteld op 50 microgram per dag, dit komt neer op ongeveer neer op 650 gram makreel of 47 eieren.


In een studie bij muizen komt naar voren dat het innemen van vitamine D een positief effect heeft op het verloop van Multiple Sclerose.

Studie wijst uit dat het innemen van vitamine D supplementen het risico op MS kan verlagen met 30 %.

Vooral wanneer de vitamine word ingenomen vóór je 20e.


Teveel vitamine D?

Een overschot aan vitamine D, dat lang aanhoud kan nadelige effecten hebben op de hart, nieren en de bloedvaten. Een te hoge inname vitamine D kan misselijkheid, slaperigheid en obstipatie veroorzaken. Het is wel te weten dat deze klachten zeer zeldzaam zijn.


Tekort vitamine D?

Omdat vitamine D een belangrijke invloed heeft op het calcium gehalte kan een tekort van vitamine D het bouwproces van het lichaam vertragen. Een tekort aan vitamine D kan bij volwassenen de botten doen verweken, dit wordt ‘Osteomalacie’ genoemd. Een vitamine D tekort kan ook zorgen voor botontkalking, dit wordt ‘Osteoporose’ genoemd. Dit laatste kan leiden tot het snel optreden van botbreuken. De wetenschap heeft aangetoond dat vitamine D bij een oudere leeftijd kan helpen om de kans op botbreuken te verkleinen.


De precieze oorzaak van MS is nog niet precies bekend. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van MS, zoals het afweersysteem van het lichaam, omgevingsfactoren als roken, vitamine D en (waarschijnlijk) virussen.


Ook is er bekend dat een vitamine D tekort en depressie met elkaar verbonden zijn.Bronnen:

antoniusziekenhuis.nl

mswijzer.be

Pillen op lepels

Vitamine C

Vitamine C.

Vitamine C, ook wel bekend als ‘Ascorbinezuur’ is wel de meest bekende vitamine en staat bekent om zijn positieve werking op de weerstand. Hiernaast is het een belangrijke vitamine voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten.


Vitamine C is een antioxidant dat het lichaam helpt om schadelijke stoffen, die ‘vrije radicalen’ worden genoemd te bestrijden. Vrije radicalen spelen een rol bij een versnelling van de verouderingsprocessen.


Ook helpt vitamine C bij de opname van het mineraal ‘IJzer’


In welke voeding zit vitamine C?

Vitamine C komt veel voor in groenten en fruit, Spruitjes, Kiwi’s, Broccoli en natuurlijk de welbekende sinaasappel zijn belangrijke bronnen van vitamine C.


Onderzoek wijst uit dat De consumptie van fruit en groene thee kan de kans op aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose verkleinen. 


Hoeveel vitamine C is er nodig?

Voor vitamine C wordt 70 mg per dag gesteld als dagelijkse benodigde hoeveelheid. De maximale veilige dosis is gesteld op 30 keer de minimale behoefte. Dit komt neer op ongeveer 33 sinaasappels.


Teveel vitamine C?

Als er teveel vitamine C wordt ingenomen, zal dit doormiddel van het urine het lichaam weer verlaten. Dit is echter wel een grotere belasting voor de nieren. Een grote inname van Vitamine C kan een remmende werking hebben op de opname van het mineraal ‘Koper’, doordat het de opname van ‘IJzer’ stimuleert, kan er een overschot aan ijzer ontstaan.


Ook kan een grote hoeveelheid vitamine C een laxerende werking hebben.


Tekort vitamine C?

Een tekort van vitamine C kan de welbekende ‘oude’ ziekte scheurbuik veroorzaken, dit is een ziekte waar er veel interne bloedingen zijn, bloedarmoede en gezwollen tandvlees. Deze ziekte kwam echter vroeger vaak voor, maar hedendaags minder, behalve als er heel eenzijdig gegeten wordt met een gebrek aan verse groenten en fruit.


Bekende klachten bij een gebrek aan vitamine C;

 • Verminderde weerstand.

 • Gewichtsverlies.

 • Slapeloosheid.

 • Ernstige vermoeidheid.

 • Bloedingen van het tandvlees.

 • Inwendige bloedingen.


Bij een zeer ernstig tekort kunnen tanden uitvallen en de gezondheid van het tandvlees achteruit gaan.


Bronnen:

https://bibliotheek.ortho.nl/degeneratieve-ziekten-door-vrij-ijzer

Paranoten

Vitamine E

Vitamine E, ook wel bekend als ‘Tocoferol’ is een vet oplosbare vitamine en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van de rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels in het lichaam. 

Hierbij is vitamine E een ‘Antioxidant’ die helpt schadelijke stoffen, die ‘vrije radicalen’ worden genoemd te bestrijden. Door het bestrijden van deze vrije radicalen blijven de celmembranen en het DNA  gezond en dit helpt tegen het verouderingsproces en tevens tegen verschillende ziektes.


Vitamine E heeft ook een bevorderlijke werking op zowel de sperma- als de eicellen en beschermt de bloedvaten, hierdoor stond vitamine E ook wel bekend als de vruchtbaarheidsvitamine.


Vitamine E helpt witte bloedlichaampjes beter in staat te stellen om op bedreigen te reageren , onderzoek heeft aangetoond dat senioren een beter immuunreactie hadden op diverse vaccinaties als ze hierbij vitamine E slikte.


Eén van de belangrijkste beschermende effecten van vitamine E is dat deze vitamine voorkomt dat aderen verstopt kunnen raken door het slechte soort cholesterol (LDL). LDL kan de aderen verstoppen en beschadigen als het gaat oxideren.


Vitamine E en MS.

In verschillende studies komt naar voren dat een hoog niveau van vitamine D de kans op het krijgen van MS kan verkleinen. Ook word er in het onderzoek gezegd dat wanneer je al multiple sclerose hebt en een laag vitamine D-gehalte, de kans groter is op een schub.


Eén  onderzoek zegt dat vitamine D kan helpen bij het herstellen van myeline. In het zenuwstelsel bevinden zich miljoenen zenuwcellen. Deze zenuwcellen zijn door zenuwbanen et elkaar verbonden.

Om deze  zenuwbanen zit een vettige laag; myeline. Bij mensen met MS  ontstaan hierin ontstekingen, waardoor prikkels en signalen niet meer goed worden doorgegeven


In welke voeding zit vitamine E?

Vitamine E komt veel voor in plantaardige oliën, zaden en noten. Een eetlepel zonnebloemolie heeft bijna genoeg vitamine E in zich om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.


Hoeveel vitamine E is er nodig?

De dagelijkse hoeveelheid is voor volwassen mannen vastgesteld op 11,8 mg en voor vrouwen op 9,3 mg. Een veilige dosis is vastgesteld op 25 keer de dagelijkse behoefte, dit komt ongeveer neer op 300 mg per dag.


Teveel vitamine E?

In de praktijk zijn er geen nadelige gevolgen gesignaleerd voor een overdosis vitamine E. Theoretisch zou het de weefselprocessen nadelig kunnen beïnvloeden, maar dit is nog niet waargenomen.


Tekort vitamine E?

Omdat vitamine E vet oplosbaar is, is het lichaam goed in staat om deze vitamine vast te houden. Mocht er echter wel een gebrek ontstaan door een langdurig tekort dan zouden de volgende klachten kunnen ontstaan:

 • Bloedarmoede.

 • Hersenschade.

 • Verhoging van bloedplaatjes.


Bronnen:

https://balanced-health.nl

peppermint-gc958e1566_1920.jpg

Groene thee

Groene Thee wordt terecht gezien als een ‘superfood’ de afgelopen jaren is in de Westerse Wereld veel aandacht gekomen voor groene thee. In het Ooster wisten ze al duizenden jaren de voordelen van groene thee. Groene Thee extract wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt in de Chinese geneeskunde voor diverse gezondheidsproblemen en preventie.


Groene Thee in de 21e eeuw.

 • Tegenwoordig is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking, functies en voordelen van groene thee en hier is wetenschappelijk bewijs gekomen voor de vele gezondheidsfuncties. In 1994 werd er een onderzoek resultaat geplaatst in ‘the Journal of the National Cancer Institute’ geplaatst over de onderzoek dat Groene Thee effect kan helpen bij het voorkomen van bepaalde kankervormen. Maar groene thee helpt ook tegen de groei van kankercellen, verlaagd het slechte cholesterol en heeft een sterke functie als antioxidant in het lichaam. Heeft een preventieve werking bij ziektes als alzheimer, multiple sclerosis (MS) en Parkinson.Voordelen van Groene Thee.

Groene Thee wordt in de Oosterse Wereld gebruik voor diverse gezondheidsaspecten;

 • Kanker.

 • Cholesterol.

 • Ziekte van Crohn.

 • Gewichtsverlies.

 • Leverproblemen.

 • Diabetes.

 • Aderverdikking.


Groene thee  en multiple sclerose

Mensen met multiple sclerose hebben vaak last van twee veel voorkomende symptomen. Vermoeidheid en spierzwakte.

Een Duits onderzoek zegt dat door groene thee-extract het energiemetabolisme  sterk verbetert.

Bij mannen was dit effect veel sterker dan bij vrouwen.


Groene Thee en cholesterol.

Onderzoek heeft aangetoond dat groene thee het totale cholesterol doet dalen en het goede cholesterol dat HDL cholesterol wordt genoemd verhoogd. Dit goede cholesterol is uitermate belangrijk voor het lichaam, want het helpt het slecht ‘LDL’ cholesterol. Het LDL cholesterol is een vettige substantie dat kan blijven kleven aan de bloedvaten en kan oxideren. Hierdoor kan ten eerste het bloed moeilijker door de aderen stromen, waardoor het bloeddruk verhoogd wordt. Dit LDL cholesterol kan gaan oxideren en zorgen voor de verharding van aderen, waardoor ze broos en breekbaar worden.


Groene Thee helpt om het slechte LDL cholesterol niveau te verminderen en het goede HDL cholesterol te verhogen. Dit HDL cholesterol bestrijd het LDL cholesterol in de bloedvaten en cellen en transporteert het naar de lever, waar het afgebroken kan worden.


Groene Thee als antioxidant.

Groene Thee heeft meerdere bestanddelen die goed zijn voor de gezondheid. Groene Thee bevat veel antioxidanten, die veel sterker zijn dan vitamine C. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen de gevaarlijke stoffen die ‘vrije radicalen’ worden genoemd.

Vrije radicalen zijn afval stoffen die door diverse lichamelijke processen kunnen ontstaan. Deze vrije radicalen hebben een soort haak, waarmee ze zich proberen vast te grijpen aan diverse moleculen en daardoor stuktrekken. Vrij radicalen beschadigen cellen en ons DNA. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden en ons te beschermen tegen alle soorten kwaad die het aan kunnen brengen.Groene Thee en de Lever.

Uit diverse klinische studies is naar voren gekomen dat groene thee de lever kan helpen bij de afbraak van voedingsstoffen door de lever. Alcohol doet een groot beroep op de lever door de consumptie van groene thee kan de lever veel makkelijker te werk gaan en wordt ondersteund. De kans op leverproblemen wordt hierdoor verkleint.Bronnen:

Voedingsgeneeskunde.nl

Katje van de slaap

Serotonine

Wat doet serotonine?

Serotonine komt in specifieke delen in de hersenen voor, en kunnen alleen gebonden worden aan ‘serotonerge’ neuronen, maar beïnvloed wel andere delen van de hersenen, zoals het dopaminesysteem.


Functies van serotonine.

Serotonine heeft een aantal uiteenlopende functies, allen worden geassocieerd met geluk en goed voelen.

 • Serotonine is belangrijk voor de stemming, een laag serotonineniveau kan depressieve klachten veroorzaken.


Uit onderzoek komt naar voren dat mensen met een aandoening waarbij het immuunsysteem constant actief is, zoals multiple sclerose, een hoger risico hebben om depressief te worden.


 • Ook werkt serotonine op de slaap, want serotonine is nodig om ‘melatonine’ te maken, dat verantwoordelijk is voor het slaperig gevoel.

 • Voor een goed seksuele functie is er tevens serotonine nodig.

 • Angsten, met name problemen van langdurige aanhoudende angsten en stress worden toegekend aan het ontbreken van Serotonine in de hersenen.

 • Ook eetlust, emotionele balans en zelfvertrouwen zijn toe te schrijven aan serotonine.Bronnen:

uu.nl

kruiden en specerijen

Gember

Vaak wordt de naam gemberwortel gebruikt voor gember. Dit komt omdat het eetbare deel van deze plant op een wortel lijkt, maar is het niet.


Gember is een rijke bron aan magnesium, kalium, vitamine B6 en staat bekend als krachtige antioxidant.


Gember kan hierom worden ingezet bij pijn bij multiple sclerose (MS).


Gembershotje

Ingrediënten:


Sap van 1 uitgeknepen citroen

Sap van 1 sinaasappel

2 tl kurkuma

Gember (naar smaak)

Zwarte peper (dit neemt de kurkuma op)

100 ml water


Gember en de spijsvertering.

Gember is een geweldig supplement om de spijsvertering te helpen en te ondersteunen. Gember bevat namelijk een stof dat ‘zingibain’ wordt genoemd, volgens een Deens onderzoek bevat gember de meest krachtige eiwit verterende enzymen op de aarde. Het stimuleert de stofwisseling door belangrijke enzymen aan het lichaam te verlenen om de vertering van voedingsstoffen te optimaliseren. Stoffen worden hierdoor sneller en efficiënter afgebroken, waardoor de spijsvertering sneller gaat werken en er (theoretisch) meer gegeten kan worden en de voedingsstoffen worden beter opgenomen, zodat het lichaam rijker wordt aan belangrijke nutrieten.


Gember als antioxidant.

Gember heeft een zeer sterke werking als antioxidant. Door lichaamsprocessen, vervuilde lucht kunnen er vrije radicalen ontstaan in het lichaam, deze stoffen worden ook wel biochemische terroristen genoemd. Het zijn stoffen die een soort van haken bevatten en zich vastgrijpen aan cellen en DNA, wat het daarna kan kapot scheuren. Vrije radicalen kunnen erg gevaarlijk zijn, ze kunnen het immuunsysteem verminderen, verouderingsprocessen versnellen en zelfs kanker teweeg brengen.


Gember bevat een aantal stoffen die als antioxidant werken, namelijk; Gingerol, Shogaol en Zingiberene.


Gingerol.

Is een bio- actieve stof dat vaak wordt gebruikt om klachten bij misselijkheid en braken te verminderen. Bio- actieve stoffen zijn plantaardige voedingsstoffen die een belangrijke functie in het lichaam kunnen vervullen en dient soms als kleurstof bij groente en fruit. Ook wordt gingerol gebruikt om zwellingen bij gewrichten te verminderen.


Shogaol.

Dit geeft de scherpe smaak aan gember en heeft de eigenschap en kanker en hartaandoeningen significant te verminderen. Hierbij heeft het een pijnstillende werking en kan ontstekingen in gewrichten verminderen.


Zingiberene.

Zingiberene wordt ook wel gemberolie genoemd, dit komt omdat het een olie is die in gember voorkomt. Zingiberene heeft een antibacteriële werking, verminderd ontstekingen en wordt gebruikt bij reuma en sommige vormen van hoofdpijn. Deze olie werkt samen met shogaol en helpt de spijsvertering.


Gember als maagzuurremmer.

Veel mensen hebben last van maagzuur oprispingen, gember staat erom bekend om dit proces te verminderen. Maagzuur klachten kunnen ontstaan bij tekort of teveel maagzuur. Gember staat erom bekent om beter te werken dan de doorgaande maagzuurremmers, zonder de mogelijke bijwerkingen van nierstenen, diarree of het stilleggen van de spijsvertering.  

Bronnen:

https://mens-en-gezondheid.nl/

jongenms.nl

Traditionele kruiden in de markt

Saw Palmetto

Saw Palmetto betekend ‘Zaag (tand) Palm’ en is een effectief kruid tegen prostaatvergroting bij mannen.


Uit een onderzoek die geplaatst was in het vakblad ‘Urology’ heeft Saw Palmetto een gelijke werking als de ‘finasteride’ houdende geneesmiddelen zoals ‘Proscar’ en ‘Propecia’, zonder de nare bijwerkingen zoals libidoverlies.


Saw Palmetto werkt op dezelfde manier als de hierboven genoemde geneesmiddelen, het zorgt er namelijk voor dat het mannelijke hormoon ‘testosteron’ niet wordt omgezet in een andere testosteronvorm wat ‘DHT’ wordt genoemd oftewel ‘Dihydrotestosteron’. Deze hormoonvorm zorgt namelijk voor het vergroten van de prostaat en is ook verantwoordelijk voor het mannelijk haaruitval. Saw Palmetto is vele malen goedkoper en kent de vervelende bijwerkingen niet van de geneesmiddelen.


Saw Palmetto is zodoende kruid wat voor bijna alle mannen aan te raden is, zowel om prostaat en haaruitval te verminderen, zonder te hoeven letten op bijwerkingen.

Kruidenmarkt Dubai

Yerba Mate

Yerba mate werkt vocht afdrijvend en zuivert het systeem en wordt in combinatie met guarana vaak gebruikt voor een sterke vetverbranding en onderdrukking van het hongergevoel.


Yerba mate is een kruid dat uit Zuid- Amerika komt, voornamelijk uit Paraguay en Argentinië, de bladeren van deze plant zijn het belangrijkst. De bladeren worden vermalen en al honderden jaren gebruikt door de inheemse stammen om thee uit te trekken, met als doel het lichaam te voorzien van energie en het bloed te zuiveren.


Yerba Mate.

Yerba Mate werd in 2000 onderzocht in Denenmarken, waarvan ondervonden werd dat als het gecombineerd wordt met het kruid guarana de spijsvertering significant kan verhogen en het hongergevoel ernstig kan verminderen.


Voor mensen die een dieet willen volgen zijn dit positieve bijwerking van Yerba Mate, hierbij zorgt het kruid door de grote hoeveelheid cafeïne het in de bladeren heeft dat het hart sneller gaat kloppen en hierdoor meer gaat verbranden.


Voordelen Yerba Mate.

Dit kruid heeft meerdere voordelen voor het lichaam, de gezondheid en voor mensen die hun dieet willen ondersteunen met een supplement.

 • Verbeterd de bloedcirculatie.

 • Verhoogd de zuurstofaanvoer via het bloed aan hart en hersenen.

 • Verhoogt de spijsvertering.

 • Onderdrukt het hongergevoel.

 • Heeft een sterke werking als antioxidant.

 • Verlaagd het cholesterol.

 • Reguleert het bloedsuikerspiegel.

druiven

Phyto- Oestrogeen

Phyto- oestrogeen zijn een groep stoffen die uit planten gewonnen kunnen worden, ‘phyto’ is de Griekse benaming van plant. 


Phyto- oestrogeen heeft de eigenschap om zich aan de oestrogeenreceptoren in het lichaam te binden. De phyto- oestrogeen heeft dezelfde eigenschappen om zich na te bootsen als echt oestrogeen, het lichaam ziet nauwelijks het verschil tussen phyto- oestrogeen en lichaamseigen oestrogeen.


Toepassing phyto- oestrogeen.

Phyto- oestrogeen wordt vaak toegepast bij vrouwen die zich in de overgang bevinden. De overgang is een lichamelijk proces, waardoor de eierstokken stoppen met werken. De eierstokken zijn de belangrijkste productiecentra voor de aanmaak van het lichaamseigen oestrogeen.


Het vrouwelijke lichaam heeft vaak veel moeite met het instellen op een oestrogeentekort, dit proces duurt gemiddeld zelfs 4 jaar. Door het gebruik van phyto- oestrogeen heeft het lichaam geen of tenminste een kleiner tekort aan oestrogeen en kan hierdoor makkelijker de overgang doorkomen. De meeste en de ernst van de ervaren klachten neemt hierdoor af.


Soorten phyto- oestrogeen.

Er zijn verschillende soorten phyto- oestrogeen, de bekendste zijn ‘Resveratrol’ wat in druiven en rode wijn voorkomt en ‘Isoflavonen’ dat voornamelijk uit Soja wordt gewonnen.


Resveratrol.

Het phyto- oestrogeen Resvatrol bevindt zich voornamelijk in rode druiven en rode wijn. Uit recent onderzoek is gebleken dat Resveratrol een veilige en degelijke  phyto- oestrogeen is. Hiernaast heeft Resveratrol een belangrijke functie als antioxidant dat helpt de schadelijke ‘vrij- radicalen’ te bestrijden en is goed voor de hart- en vaatfunctie en verouderingsklachten.


Onderzoek naar Resveratrol.

Uit recent onderzoek is gebleken dat resveratrol een goede bijdrage kan leveren aan de klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang. Hierbij is gevonden dat resveratrol de botdichtheid tijdens de menopauze verhoogt. Resveratrol is onschadelijk en natuurlijk.


Isoflavonen.

Isoflavonen worden voornamelijk gewonnen uit de Sojaboon en heeft de laatste jaren veel populariteit gekregen wegens diverse positieve wetenschappelijke conclusies. Isoflavonen komen veel overeen met de vrouwelijke hormoon oestrogeen en kunnen zich goed binden aan de oestrogeenreceptoren in het lichaam.


Er is ondervonden dat isoflavonen een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van klachten die kunnen ontstaan tijdens de overgang en tevens een beschermende invloed hebben op hormoonafhankelijke vormen van kanker.


Onderzoek wijst uit dat bij verschillende chronische aandoeningen zoals Multiple Sclerose , vrije radicalen een rol spelen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen zijn agressieve moleculen die weefsels beschadigen. 

Hiervoor kunnen isoflavonen ingezet worden als antioxidanten, die op hun beurt een positieve werking hebben op de ziekte MS.

Isoflavonen versterken de werking van oestrogeen.

Oestrogeenreceptoren kunnen maar één hormoonmolecuul tegelijkertijd binden, omdat isoflavonen wel op oestrogeen lijken, maar het toch net even anders is, waren wetenschappers bang dat het de werking van het natuurlijk lichaam geproduceerde oestrogeen  tegen zou gaan. Na diverse onderzoeken is gebleken dat isoflavonen de werking van het lichaam eigen oestrogeen juist versterkt. Dit doen de isoflavonen als er een tekort is aan de echte oestrogeen, zij binden zich dan aan de oestrogeenreceptoren en voeren een zwakke oestrogene werking uit, waardoor de klachten van de menopauze symptomen worden verminderd.


Bronnen:

digibron.nl

Katoenen bloemen

PABA

PABA is de afkorting voor ‘Para-amino-benzoëzuur’ en is een water oplosbare cofactor van de vitamine B groep. Dit betekend dat het geen vitamine is, maar dat PABA een hulpstof is om bepaalde vitamines beter te laten werken. PABA wordt daarom ook wel gezien als een ‘half-vitamine’.


PABA en darmfunctie.

PABA heeft meerdere functies in het lichaam, PABA helpt de aanmaak van de goedaardige bacteriën. Deze goede bacteriën zijn zeer belangrijk voor een goede darmfunctie. De darmfunctie is weer belangrijk voor diverse processen, want de darmen bepalen welke stoffen worden opgenomen en welke niet. Een niet goed functionerende darm kan hierdoor de oorzaak zijn van een gebrek aan opname van belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Door het gebruik van PABA in combinatie van foliumzuur kan de darm optimaal functioneren en worden belangrijke voedingsstoffen beter opgenomen. Voor mensen boven de 50 jaar kan dit zeer belangrijk zijn, omdat de darmfunctie vaak afneemt na deze leeftijd.


PABA en rode bloedcellen.

PABA is ook betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen, die zorgen voor de zuurstoftransport en  CO2 uitscheiding in het lichaam. Rode bloedcellen bevatten namelijk hemoglobine, dit zijn moleculen die zich kunnen binden aan zuurstof en daardoor zuurstof kunnen transporteren van de longen naar andere delen van het lichaam. Rode bloedcellen zorgen ook dat de afvalstoffen die de cellen produceren van de zuurstof wordt afgevoerd, dit is ‘koolstofdioxide’ wat weer giftig is voor het lichaam.


PABA en huid, haar en nagels.

PABA heeft een belangrijke functie voor een gezonde huid, haar en nagels, want PABA helpt de huid te beschermen tegen schadelijke UV- stralen, waardoor het minder snel beschadigd raakt.  Ook helpt de inname van PABA rimpels tegen te gaan (bij uitwendig gebruik) en helpt wonden te herstellen en littekens te verminderen.


PABA en pigment vorming.

PABA speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van pigment. Door de juiste inname van PABA wordt de natuurlijke huidkleur beschermd en zal de huid minder snel bleek worden. Pigment is tevens belangrijk voor de natuurlijke haarkleur, door PABA supplementen te nemen is het lichaam langer en beter is staat om pigment aan te maken en helpt zo de natuurlijk haarkleur te behouden.


Overige functies van PABA.

De belangrijkste functies van PABA zijn hierboven uitgelegd, maar de werking van PABA houdt hier niet op, PABA heeft vele uiteenlopende positieve functies, zoals;

 • Vruchtbaarheid.

 • werkt samen met insuline.

 • remmende werking op de schildklier.

 • tegen eczeem en artritis.

 • cholesterol verlagen.

 • de nervositeit doen dalen.

 • verhoogde energie.

Yoga op het strand

ATP

Alle energie die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren wordt geleverd door de stof ATP (Adenosine Trifosfaat) Dit stofje zit in elke in al onze cellen, wij hebben ATP nodig om onze maagdarmkanaal te laten functioneren, ons  zenuwstelsel en onze spieren en alle andere delen van ons lichaam. ATP zorgt dat ons lichaam normaal kan blijven functioneren, want door de afbraak van dit stofje komt er energie vrij.


Ons eigen lichaam heeft maar een beperkte hoeveelheid ATP tot zijn beschikking en hierdoor zijn wij maar in staat om enkele seconden maximale spierkracht te verrichten, hierna worden de spieren moe en wordt er een prikkel gegeven dat ze niet meer kunnen. Creatine kan de ATP voorraad positief beïnvloeden.


Belang van ATP.

ATP komt in het hele lichaam voor en is belangrijk voor het laten functioneren van vele processen. De essentiële functies van ATP zijn:

 • Spiercontractie, ook van organen.

 • Proteïne synthese en vertering.

 • Zenuw prikkeling.

 • Actief transport door de celmembraan.


ATP en MS

T-lymfocyten (Treg)  zijn cellen die de immuunreacties regelen. Deze moeten voorkomen dat het immuunsysteem de cellen van het lichaam aanvalt. Bij multiple sclerose is er sprake van een ontregeling van het immuunsysteem. MS kan dus te maken hebben met een onevenwicht tussen de ontstekingsbevorderende reacties en de controlemechanismes, wat tot een schub kan leiden.
Bronnen:

fondation-charcot.org

yogurt-g1a15f1089_1920.jpg

Bifidobacterium

Bifidobacterium zijn goedaardige bacteriën die in staat zijn om glucose af te breken via hun eigen ingewikkelde stofwisseling. Bifidobacterium breekt glucose af tot melkzuur en azijnzuur om hier energie uit te halen.


Bifidobacterium komt van nature voor in de darmen van de mens, zeker bij pasgeboren is dit een belangrijke bacteriesoort, Bifidobacterium maakt ongeveer 95% uit van alle darmbacteriën.


Bifidobacterium heeft een belangrijke functie in de darmflora en heeft een positieve werking op constipatie en helpt de algemene stoelgang te stimuleren. Ook is er bekend dat Bifidobacterium het immuunsysteem kan verbeteren, dit omdat deze bacteriesoort specifieke antilichamen kan aanmaken die belangrijk zijn voor de weerstand.


Ook helpt Bifidobacterium bij de calcium opname en heeft een zeer belangrijk aandeel bij de totstandkoming van sterke botten en tanden.              


In de darmen bevinden zich ‘goede’ (beschermende) bacteriën en ‘slechte’ (schadelijke) bacteriën. Normaal gesproken zijn deze twee in evenwicht. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van dysbiose. Dit kan zorgen voor lokale of algemene ontstekingen zorgen.

Er is een link aangetoond tussen het ontstaan van MS en dysbiose.

In studies komt naar voren dat de darmen van mensen met multiple sclerose anders zijn dan bij gezonde mensen. Bij mensen met MS komen minder beschermende bacteriën voor, daar waar juist méér schadelijke, ontstekingsbevorderende bacteriën voorkomen.

Wat is de microbiotica?

De verzamelnaam van bacteriën, virussen en schimmels. Deze bevinden zich in, of op ons lichaam. Wanneer deze drie in evenwicht zijn, zijn ze niet ziek makend. Mensen met MS kunnen problemen hebben in de darmmicrobiota. Deze micro-organismen zijn zeer belangrijk voor het immuunsysteem en de hersenen.  

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën en/of gisten die de gezondheid bevorderen door de darmmicrobiota in positieve zin te veranderen. Probiotica kunnen worden opgenomen door middel van je voeding. In sommige yoghurtvormen zit Probiotica, ook zijn er voedingssupplementen te koop.

Bepaalde probiotica kunnen een gunstig effect hebben bij de preventie of behandeling van darmaandoeningen.


Er zijn indicaties dat de inname van probiotica bij een verstoord evenwicht het balans tussen de goede en de schadelijke darmbacteriën opnieuw kan herstellen.

Wat doen probiotica bij MS?

In studies komt naar voren dat een verstoorde samenstelling van de darmmicrobiota ervoor kan zorgen dat je MS ontwikkeld.  Een mogelijkheid bestaat dat het innemen van probiotica ervoor kan zorgen dat het balans van goede  en slechte darmbacteriën weer hersteld wordt.  

Tijdens onderzoek bij proefdieren is naar voren gekomen dat het geven van bepaalde bacteriesoorten een gunstig effect kan hebben op het ziekteverloop bij multiple sclerose. Bij mensen met MS is er een positief effect waargenomen op de invalidatie. Er werd bij dit onderzoek een mix van 3 soorten Lactobacillus en 1 soort Bifidobacterium gedurende 12 weken ingenomen.

Daarbij lijken de probiotica ook het mentaal welzijn bij MS-patiënten te verbeteren.

Een groentenrijk en eiwitarm dieet kan een gunstig effect op het MS ziekteverloop hebben.
Bronnen:

mswijzer.be

Olive Oil Bottles

Alfa- Linoleenzuur

Alfa- Linoleenzuur ook wel bekend als ‘ALA’ is een essentiële vetzuur, dit betekent dat het lichaam zelf niet in staat is om deze aan te maken of door andere voedingstoffen om te zetten in alfa- Linoleenzuur. 


Alfa- Linoleenzuur wordt gerekend tot een meervoudig onverzadigde vetzuur (omega 3), dat belangrijk is voor diverse lichamelijke processen.


Belangrijkste functies van alfa- linoleenzuur.

Alfa- Linoleenzuur heeft een aantal belangrijke functies, die de gezondheid stimuleren;

 • Alfa- linoleenzuur, Beschermt hart en bloedvaten.

 • Alfa- linoleenzuur, Verlaagd cholesterol en bloeddruk.

 • Alfa-linoleenzuur, is een sterke antioxidant.

 • Alfa- linoleenzuur, Beschermt de celmembranen.

 • Alfa- linoleenzuur, Stimuleert de groei en ontwikkeling van de hersenen en ruggenmerg.

 • Alfa- linoleenzuur, Stimuleert het lichaamseigen afweermechanisme.

 • Alfa- linoleenzuur, kan ontstekingen remmen die kunnen leiden tot ‘Atheroscerose’

 • Alfa- linoleenzuur, kan de prostaat beschermen tegen kanker.

 • Alfa- linoleenzuur, verbeterd de opname van glucose.

 • Alfa- linoleenzuur, remt glycosylatie, dit is een abnormale hechting van suikers aan eiwitten.Bronnen van alfa- linoleenzuur.

Omdat alfa- linoleenzuur een omega 3 vetzuur is, is het vaak terug te vinden in vette vissoorten zoals; makreel, zalm, paling, haring en andere vissoorten. Maar sommige plantaardige bronnen hebben een zeer groot aandeel aan alfa- linoleenzuur, de beste bron is lijnzaadolie, soms wordt het onder de Engelse naam van ‘Flax Seed Oil’ verkocht.


Alfa- linoleenzuur en hart en vaatziekten.

Alfa- linoleenzuur is zeer belangrijk voor de hart en bloedvaten, dit komt omdat deze vetzuur een grote invloed hebben op de afbraak van het slecht cholesterol dat ‘LDL’ wordt genoemd. Als het aandeel van LDL cholesterol te groot is in het lichaam, kan aderverkalking ontstaan. Deze vettige substantie kan blijven kleven aan de wanden van de bloedvaten, hierdoor kan het bloed er niet goed langs stromen, waardoor het bloeddruk verhoogd wordt. Uiteindelijk kan het gekleefde LDL hard worden en gaan oxideren, hierdoor kunnen bloedvaten verhard worden en scheuren.


Alfa- Linoleenzuur helpt de afbraak van het slecht LDL cholesterol en hierdoor het de goede cholesterol dat ‘HDL’ wordt genoemd. Dit HDL cholesterol zorgt voor de afbraak van het LDL cholesterol uit de bloedbaan en transporteert dit naar de lever of andere cellen waar het cholesterol nodig is. 

Alfa- linoleenzuur en MS.

In verschillende cohortstudies (een onderzoeksmethode waarbij gekeken word naar factoren in een bepaalde periode in de toekomst of in het verleden.) komt naar voren dat het innemen van alfa-linoleenzuur terugvallen (schubs) met 53 %  kan verlagen. 55 % minder ziekteactiviteit.  Een verhoogd energieniveau en een vermindering van depressie met 50%Bronnen:

https://www.bartmaes.eu

Teen Psychologist

Ermee leren omgaan

Dit is de bronbeschrijving. Het is een geweldige plek om relevante informatie over het artikel op te nemen, zodat websitebezoekers kunnen zien hoe het hen kan helpen. Kies een afbeelding, fotogalerij of video uit om in je bericht op te nemen voor extra duidelijkheid en betrokkenheid.

Informatiebronnen: Informatiebronnen
bottom of page